Контакт +381 64 1322 304 or Email ул. Лава Толстоја 58/12, Панчево

CAPITAL CORP. SYDNEY

73 Ocean Street, New South Wales 2000, SYDNEY

Contact Person: Callum S Ansell
E: callum.aus@capital.com
P: (02) 8252 5319

WILD KEY CAPITAL

22 Guild Street, NW8 2UP,
LONDON

Contact Person: Matilda O Dunn
E: matilda.uk@capital.com
P: 070 8652 7276

LECHMERE CAPITAL

Genslerstraße 9, Berlin Schöneberg 10829, BERLIN

Contact Person: Thorsten S Kohl
E: thorsten.bl@capital.com
P: 030 62 91 92

Контакт +381 64 1322 304 or Email ул. Лава Толстоја 58/12, Панчево

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИК И ПЕНЗИЈА

О решавању статуса војника који раде на одређено време по основу уговора о раду се доста полемисало, тражило се наједакватније решење, које би било прихватљиво за све стране. Министарство је нудило делимична решења кроз измену нормативних аката, омогућавајући попуну упражњених радних места цивилних лица превођењем професионалних војника у цивилна и курсирањем професионалних војника ради попуне формацијских места подофицира.

Међутим на овај начин се решава само мањи део професионалних војника, пре свега млађи део. Шта радити са онима који су још од 90-тих година у униформи? Њих ни један од модела које је министарство понудило није препознао.

Октобра 2017.године, Синдикат Војске Србије је позван на радни састанак у Министарству одбране поводом предлога Измене и допуне Закона о Војсци Србије. На сам Нацрт измена и допуна Закона о ВС синдикат је дао своје примедбе и сугестије, а најбитнији је амандман на члан 42. Закона о ВС.

Дали смо предлог који је и усвојен да се у члану 42. дода  став 4. којим је омогућено да запослени на одређено време  по посебној одлуци министра одбране, ипак могу бити пензионисани према прописима о пензијском и инвалидском осигурању Републике Србије.

Овим амандманом смо омогућили примену члана 43. Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је прописано да осигураници-запослени који раде на пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, поред осталих и професионална војна лица, пензију могу остварити, ако су навршили 55 година живота и 25 година стажа осигурања, од чега најмање 15 година ефективно проведених на радним местима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

 Од стране министарства је покренута процедура за доношење Одлуке да се свим професионалним војницима који у 2021. и 2022.години навршавају 53.године живота продужи уговор до навршавања 55 година живота, како би испунили услове за стицање права на пензију према републичком пропису.

Задовољни смо да је почела примена овог члана Закона о ВС, јер је он био превасходно усмерен на професионалне војнике који су своју каријеру започели 90-тих година, а који међувремену нису могли бити збринути кроз упућивање на Основни курс за подофицире јер су престарили или због неадекватне школске спреме и забране пријема цивилних лица нису могли променити статус пријемом на радна места цивилних лица у ВС.

Задовољни смо јер је наш предлог препознат од стране представника министарства као добар и одржив, такав да ће омогућити егзистенцију старијим професионалним војницима који су стрепели за себе и своје породице сваким даном са којим се приближавао рок када више није било могуће обновити и продужити уговор о раду.

ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ!!!

Comments(2)

  1. REPLY
    comment Sasa says

    Ja kao profesionalni vojnik radim od 93. Ispunio sam 40 god.staza a u Decembru punim 53 god.zivota sta dalje???

  2. REPLY
    comment Darko says

    Ja sam u invalidskoj penziji, zbog bolesti. Bio sam 11 godina vojnik pod ugovorom od 1991, i prešao sam u vojne nameštenike jer sam napunio 40godina. 10.02 2021 sam u invalidskoj privremenoj penziji, sad sa 17200 dinara. Šta dalje i dokle više čekati punu penziju. Bio sam 4 puta na ratištu i proveo 18 godina u borbenim i specijalnim jedinicama. 12godina sam proveo u građevinskom i tehničkom odelenju, inače sam tehnička služba.Bolest sam vukao još od 1995 godine iz krajine, a proširila se na radnom mestu. Posle teške operacije sam jedva preživeo. Za mene kažu da sam ostao živ jedan od 100000 ljudi. Poslat sam u penziju bez rešenih papira. 4 put PIO Srbije traži sve podatke da bi mi upisali redovnu penziju. Pozdrav svima nisam ja jedini ima nas još jako mnogoo koji živimo sa 17200 privremene penzije i sa 41 godinom radnog staža.

Post a comment